Diákjaink a sopronkövesdi szélerőműparkban

2022.05.17.

A Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont tanulmányi kirándulást szervezett a diákjainak, s az ERASMUS programban résztvevő szlovák diákok is megismerhették a sopronkövesdi szélerőműparkot, amely

a 2008.05.30-án történt átadás után Sopronkövesd –Nagylózs határában hasznosítja a szélenergiát.

Tanulóink megismerhették a szélerőműpark jellemzőit : a 105 méter magas, 90 méter átmérőjű lapátkerékkel felszerelt turbinákat a dán Vestas cégtől vásárolták. A berendezésektől évente több mint 50 millió kilowattórát termel. A megújuló energiát az E.ON közcélú hálózatán keresztül juttatják el a villamosenergia-rendszerbe.

Az MVM Zöld Generáció Kft. (korábbi nevén Hungarowind Kft.) által létesített majd az MVM Zrt által megvásárolt társaság Sopronkövesd és Nagylózs határában megvalósított 8 db szél erőmű beépített villamosenergia-termelő egységeinek összesített kapacitása 23 MW. Az éves bruttó villamosenergia-termelése átlagosan 46,53 GWh. Az erőművek éves szinten mintegy 44.000 t-val csökkentik az ország CO2 kibocsájtását. Az erőművek a kereskedelmi üzemet 2008-ban kezdték meg.

A nem mindennapi témájú kirándulással a tanulók nem csak kikapcsolódtak, de tudástárukat is bővíthették, s nem utolsósorban tanult szakmájukhoz is szorosan kapcsolódik.