Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont alapítás sajtótájékoztató

2022.02.22.

Sarkadi-Nagy Balázs a GYVÁKK ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket a 2022.02.22-én tartott sajtótájékoztatóján.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében elmondta, hogy kamarai szemszögből nagy büszkeséggel tölti el a Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. megalakulása duális képzőhelyként, ahol a tanulók a nagy jövővel kecsegtető villamosiparban részesülhetnek gyakorlati és elméleti oktatásban.


Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja, mint a Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont egyik alapítójának képviselője kihangsúlyozta, hogy a képzőközpontban egyedülálló módon a minőségi duális képzést valós ipari munkakörnyezetben tapasztalhatják meg a tanulók.


Sarkadi-Nagy Balázs, a Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a helyi cégek igényeihez mérten alkalmazkodik a képzőközpont struktúrája.

Győr régóta biztos alapja a magyar iparnak. Ennek hátterében az áll, hogy a városban a legkiválóbb szakképző intézmények találhatók meg., hiszen az ipar számára elengedhetetlen a magas szaktudással rendelkező szakemberek megléte.


Új mérföldkövet ért el Győr szakképzése. Sarkadi-Nagy Balázs a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hosszú előkészítő munka eredményeként az országban elsőként került sor olyan ágazati képzőközpont létrehozására, mely a 2019. évi LXXX. törvény (Szkt.) 81.§ (1) bekezdés. c) pontjának megfelelő, gazdálkodó szervezetek és Szakképzési Centrum által együttesen alapított nonprofit társaságként működik. Az új gazdasági társaságnak erős alapot ad mindhárom alapítónak a szakképzésben régóta betöltött szerepe. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai segítséget nyújtott a Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont megalakulásához, kiemelten az új szakképzési törvényi változásoknak történő megfelelésben.


A Nonprofit Kft. alapítói a Győri Szakképzési Centrum, az ENGINEERINSTRUMENTS Kft. és az EI Services Kft. Együttműködésükben a képzés és az ipar szervesen összefonódik.


A Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. lehetőséget nyújt ¬ főként az Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulók számára ¬, hogy korszerűen felszerelt tanműhelyekben, jól képzett szakemberekkel szerezzék meg végzettségüket. Az új tanulási eredmény alapú szemlélet előnyeinek megfelelően a szakmai elmélet és gyakorlat elsajátítása együttesen valósul meg.


Sarkadi-Nagy Balázs ügyvezető kiemelte, nagy szerepet vállal a képzőközpont abban, hogy a tanulók megismerjék szakmájuk szépségét és kihívásait, egyben hidat képez a tanulók és a cégek között. A képzőközpont lehetőséget teremt a helyi cégek és vállalkozások számára, hogy könnyen megtalálják jövőbeli kollégáikat.

Jelenleg a középfokú duális szakképzést három győri intézménnyel együttműködve valósítjuk meg:

Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum

Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégium


A Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont tapasztalt kollégái a következő szakmák elsajátításában segítik a tanulókat, nappali és esti munkarendben:

Automatikai technikus

Elektronikai technikus

Ipari informatikai technikus

Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus

Erősáramú elektrotechnikus

Villanyszerelő

Gépgyártás-technológiai technikus


A Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpont a szakképzési munkaszerződéssel olyan munkaerőt biztosít partnereinek, akikre hosszabb távon is számíthatnak. A tanulók utánpótlást jelentenek a munkaerő toborzás során, a vállalati kultúrát ismerő, jól teljesítő tanulók a szakmai vizsgát követően minden további képzés, oktatás nélkül bekapcsolhatók a termelésbe.